U bent hier
Eeuwenoude grafstenen ontdekt in nieuwe bibliotheek
Tijdens archeologisch onderzoek in het Mechelse Predikherenklooster werden 55 eeuwenoude grafstenen ontdekt. Het is de bedoeling om ze te integreren in de toekomstige bibliotheek.
Mechelen In de loop van 2018 moet de bibliotheek verhuizen naar het gerestaureerde Predikherenklooster in de Goswin de Stassartstraat. Met het project is een investering van 22 miljoen euro gemoeid, waarvan de Vlaamse overheid ongeveer de helft subsidieert. Ondertussen zijn de werken aan de daken volop bezig en ook de gevels van het imposante klooster worden gereinigd.
In deze eerste fase van de restauratie vindt er ook een beperkt archeologisch onderzoek plaats en dat heeft verrassende resultaten opgeleverd: 55 grafstenen, allemaal daterend uit de zestiende en zeventiende eeuw.
“Ze werden op ongeveer tien tot vijftiencentimeter onder de huidige vloer aangetroffen”, zegt Bart Robberechts van de stedelijke dienst Archeologie. Dat er mogelijk iets te vinden was, werd duidelijk na de vondst van een grafsteen in de Poelstraat. “Die was afkomstig uit het klooster, maar dat kon evengoed betekenen dat alle grafstenen waren verdwenen”, zegt Robberechts.
Zusters en Franse militairen
Uit onderzoek blijkt dat het gaat om grafstenen van de oorspronkelijke bewoners van het klooster: van dominicanen en van dominicanenzusters van de derde orde. “Dat waren zusters die geen eeuwige gelofte hadden afgelegd. Ze hadden hun convent in de Jodenstraat, vlak naast het Predikherenklooster. Ze stonden in voor onderwijs en ze klosten kant”, zegt Robberechts. In het klooster werden begin achttiende eeuw ook enkele Franse militairen begraven.
“Dat er nog grafstenen werden gevonden, is verrassend omdat er gedurende de geschiedenis verschillende verbouwingen waren”, zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open VLD). Voorlopig worden de grafstenen gestockeerd in de kerk van het klooster. “Maar omdat ze uitzonderlijk goed zijn bewaard, kiezen we ervoor om de grafstenen na de restauratie opnieuw te gebruiken bij de inrichting van de toekomstige bibliotheek”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen). Mogelijk worden de grafstenen opnieuw in de oostelijke pandgang gelegd, omdat dit een minder druk bezocht gedeelte zou worden van de nieuwe bibliotheek.
Geen vertraging voor werken
“Dat de ontwerpers na de vondst hun dossier in allerijl aanpasten, toont duidelijk het belang van de grafstenen aan”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Backx (N-VA). Toch lopen de werken daardoor volgens hem geen vertraging op. “Het begin van de binnenrestauratie en de werken voor de technieken is gepland voor de zomer van 2016. In het najaar van 2017 moet het gebouw klaar zijn, zodat we meteen daarna kunnen aanvatten met de inrichting van de nieuwe bibliotheek”, zegt Backx.
Op grotere diepte kunnen mogelijk nog skeletten worden gevonden. Aangetroffen botfragmenten wijzen erop dat de ondergrond werd verstoord. (svh)
De Standaard/Antwerpen,
Wo. 13 Jan. 2016, Pagina 31